Langzaamaan weer normaal: welke kunst- en cultuurevenementen in Nederland zijn er te zien

Posted on: Posted by: Comments: 0

Langzaamaan weer normaal: welke kunst- en cultuurevenementen in Nederland zijn er te zien

Nu alles weer langzaam zijn normale gangetje gaat, presenteren we hier een aantal kunst- en cultuurevenementen in Nederland voor iemand die ons bezoekt, of ook voor de lokale bevolking

Playboy is playgirl

Playboy is playgirl geworden in een eigentijdse bewerking van J.M. Synge’s The Playboy of the Western World, gepresenteerd door het Badhuistheater in Amsterdam.
En als u de film niet gezien of het boek niet gelezen hebt, dit heeft niets te maken met Playboy, het tijdschrift. Als je daar meer van houdt, kijk dan op een nieuwe duitse sexfilme website.

Terug naar de verfilming van J.M. Synge’s geschiedenis, de schijnwerpers zijn gericht op barmeid Pegeen, het meisje dat valt voor een vreemdeling die naar de stad komt en beweert zijn vader te hebben vermoord. Het stuk veroorzaakte in 1907 een rel om een aantal redenen, waaronder de manier waarop de ‘Ierse vrouwelijkheid’ werd afgebeeld (d.w.z. in hun nachtpon). We kunnen niet wachten om te zien hoe het Ierse vrouwzijn er nu uitziet.

Welkom terug bij het Holland Festival

Om de voorpret op een grootse manier te beginnen: het Holland Festival, het jaarlijkse uitstalraam van nationale en internationale podiumkunsten, gaat deze maand van start, met voorproefjes van wat komen gaat, als het coronavirus het toelaat. Opera, dans, performance, theater en film zijn allemaal vertegenwoordigd in 23 voorstellingen in de 74e editie van het festival. Het toepasselijk gekozen thema dit jaar is: wat maakt mensen menselijk? Van 3 tot 28 juni.

Zie de dikke dames, of mannen, van Malta

U kunt dit jaar misschien niet naar Malta reizen, maar u hoeft echt niet verder te gaan dan Leiden om de cultuur te proeven. Het archeologisch museum is teruggegaan naar de mysterieuze prehistorie van het eiland en toont vondsten uit de stenen tempels van Malta, de oudste vrijstaande monumenten ter wereld. Tot de artefacten behoren drie voorbeelden van “dikke dames”, voluptueuze figuren die volgens de laatste theorieën mannen kunnen zijn of van geen van beide geslachten. Het kleinste artefact, met een afmeting van 2 centimeter en daterend uit 3200 v.C., beeldt een liefdevolle omhelzing tussen twee mensen af, een bewijs – het museum voegt er een verwijzing naar Covid aan toe – van “de blijvende menselijke behoefte aan contact en genegenheid”. Temples of Malta is te zien tot en met 31 oktober.

Come to the Cobra

Het Cobra Museum in Amsterdam presenteert 21 sleutelwerken van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo uit de Jacques en Natasha Gelman Collectie Mexicaanse Kunst en een dertigtal werken van haar echtgenoot Diego Rivera en andere tijdgenoten. De tentoonstelling toont hun sterke banden met de Mexicaanse cultuur en de politiek van die tijd, en niet te vergeten de stormachtige relatie tussen de twee kunstenaars. Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution is te zien tot 26 september.

Snuif de 17e eeuw op

Het Mauritshuis in Den Haag (open op 5 juni) nodigt mensen uit om hun neus te laten snuiven in de geuren van de 17e eeuw. Door middel van speciale geurdispensers kunnen bezoekers nu zowel naar een 17e eeuws tafereel kijken als eraan ruiken, van grachtengordel tot versgewassen linnengoed.