Waarom geef je rozen voor Sant Jordi in Barcelona?

Posted on: Posted by: Comments: 0

Waarom geef je rozen voor Sant Jordi in Barcelona?

Sinds het midden van de 15e eeuw wordt 23 april elk jaar in Catalonië gevierd op de Diada de Sant Jordi (Sint-Georgiusdag). Sint Joris, beschermheilige van Catalonië sinds 1094, is voor de Catalanen, de beschermende held die de draak versloeg en de prinses redde, symbool van de overwinning op het kwaad. Door de jaren heen heeft het zich geconsolideerd als een traditioneel en emotioneel festival waarin liefhebbers een roos en een boek uitwisselen. Het is een populair en vreedzaam festival dat menselijke waarden als liefde, cultuur en patriottisme verheft.

De rozen en boeken, die worden gegeven aan de mensen die je liefhebt, vullen de straten en pleinen van alle steden en steden van Catalonië voor een dag. Het is dus een festival van volksdeelname met kenmerken die waarschijnlijk uniek zijn in de wereld, misschien onder andere omdat het een “feestelijke dag” is (rosas de sant jordi), die de Catalanen aan het werk vieren. Sant Jordi is de beschermheilige van de geliefden in Catalonië en in die zin wordt bijna alle protagonisme gestolen vanaf Valentijnsdag, hoewel veel Catalanen het zowel op 23 april als 14 februari vieren. Maar bijna alle mensen die in Catalonië wonen volgen de traditie, dat is dat de man geeft de vrouw een enkele rode roos met een piek van tarwe en de vrouw geeft haar geliefde een boek.

Waarom een enkele rode roos met een tarwepunt en niet zomaar een andere bloem?

Want volgens de traditie combineert dit geschenk drie kenmerken: één bloem, die de exclusiviteit van de liefde van de geliefde symboliseert, de rode kleur van de roos, die passie symboliseert, en het oor van tarwe, dat vruchtbaarheid symboliseert. Daarom is het een goed element om op een speciale dag als deze aan een geliefde te geven.

Naast deze eeuwenoude traditie riep UNESCO in 1995 ook 23 april uit tot Wereldboekdag. De legende van Sint Joris en de draak komt bijna overal in Europa voor, en veel landen, zoals Engeland, Portugal en Griekenland, hebben er een eigen legende van gemaakt. In Catalonië, is het in de stad Montblanc waar het wortelde het sterkst en vandaag wordt gevierd de middeleeuwse week van Montblanc. Hierin wordt, samen met andere handelingen, verbeeld hoe de heilige de draak doodde die de hoofdstad van de Conca de Barberà had getiranniseerd. In de oude muren van de stad is er nog steeds een portaal bekend als Portal de Sant Jordi, waar wordt gezegd dat de ridder vertrok na het doden van het beest.

Sant Jordi markeert ten slotte het begin van de lente. Daarom is het tijd om een wandeling te maken en te genieten van het goede weer. De verkoop van boeken en rozen, naast zakelijke en culturele claims, wordt een populaire viering waarin andere evenementen (sardanen, kastelen, tentoonstellingen…) worden vermengd, waardoor het feest feest feestelijker dan ooit.